POČETNA

DOBRODOŠLI!

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

Laboratorijska medicina ima važnu ulogu u prevenciji, otkrivanju i liječenju bolesti, kao i u razvoju novih testova za praćenje bolesti koje predstavljaju javnozdravstveni problem. Brza, pouzdana i specifična dijagnostika može značajno doprinijeti odgovarajućem zbrinjavanju i zaštiti bolesnika, ali i uspostavljanju učinkovitih i brzih mjera u slučaju mogućih epidemija. Istodobno, bez eksperimentalnih laboratorijskih analiza nezamisliv je napredak i razvoj znanosti.

Brza primjena najnovijih dostignuća znanstvenog i tehnologijskog razvoja, tipična za biomedicinu i zdravstvo, uvjetuju ustroj i stalnu prilagodbu laboratorijske dijagnostike prateći najsuvremenije znanstvene spoznaje. U području biomedicine, laboratorijska dijagnostika i tehnologije, posljednjih su godina najviše napredovale, stoga zahtijevaju stalno stručno i znanstveno usavršavanje djelatnika, te suradnju zdravstvenih i drugih profesija, ali i korisnika usluga.

Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas u ime Organizacijskog odbora na 7. Hrvatski kongres laboratorijske dijagnostike s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati od 27. rujna do 01. listopada 2017. godine u Poreču, Republika Hrvatska.

Kongres je multidisciplinaran, zamišljen je kao most između znanstvenika i stručnjaka različitih specijalnosti. Rad Kongresa odvijat će se kroz plenarna predavanja, usmena izlaganja, poster prezentacije, usklađene rasprave i radionice, čime će biti pružena prilika svim sudionicima za razmjenu znanja i informacija vezanih uz znanstvena istraživanja, nove ideje i tehnologije te njihovu primjenu u svakodnevnoj dijagnostičkoj i kliničkoj praksi. Glavna tema ovogodišnjeg 7. po redu kongresa je „Laboratorijska i klinička medicina – teorija, inovacije i praksa“ .

Želja nam je da iskoristite svoj boravak i za ugodno druženje s ostalim sudionicima Kongresa. Ne propustite otkriti ljepote Istre i Poreča, grada koji na jedinstven način spaja bogato kulturno-povijesno naslijeđe i najmodernije pogodnosti jedne vrhunske turističke destinacije. U svojoj atraktivnoj povijesnoj jezgri čuva najljepši spomenik ranobizantske umjetnosti na Mediteranu – Eufrazijevu baziliku iz 6. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a, jednu od najdojmljivijih sakralnih građevina na obali Jadrana.

Nadamo se da ćemo dinamikom, temama i društvenim događanjima tijekom trajanja Kongresa ispuniti Vaša očekivanja.

S veseljem očekujemo Vaš znanstveni i stručni doprinos.

Za Organizacijski odbor

Doc.dr.sc. Mirjana Stupnišek
Predsjednica Organizacijskog odbora
Predsjednica HLU